Geschiedenis van de stad Dusseldorf

Düsseldorf was voor 1135 niet meer dan een gewoon en simpel boerendorp. Maar welke metamorfose heeft het vroegere Düsseldorp ondergaan om nu de rijkste metropool van Duitsland te worden? De stad waar mode, cultuur en kunst elkaar hebben gevonden en wat dagelijks een toeristenstroom trekt.

GESCHIEDENIS VAN DE STAD DUSSELDORF

Dusseldorf door Adriaen van der Velde (1667)

In dit kleine stukje geschiedenis wordt een tip van de sluier opgetild en kom je erachter hoe Düsseldorf zo succesvol is geworden. In de zevende en achtste eeuw was het huidige Düsseldorf maar een heel klein plaatsje, gelegen aan het punt waar het riviertje de Düssel uitmondt in de Rijn. De eerste schriftelijke vermelding ontstond in 1135.

Het Noordelijk gelegen plaatsje Kaiserwerth werd als buitenpost ingericht onder het bewind van Keizer Friedrich Barbarossa. Vanuit een speciale burcht hielden soldaten de wacht over de Rijn. Ze hielden nauwlettend in de gaten wat er zoal allemaal gebeurde.

In 1186 werd het gezag overgenomen door Adolf V von Berg. Door een bloedige strijd tussen de aartsbisschop van Keulen en het Hertogdom Berg, met het hoogtepunt de Slag van Woeringen, kreeg Düsseldorf op 14 augustus 1288 voor het eerst stadsrechten.

In 1609 werd de stad kort bezet door een Spaanse generaal, dit omdat het Guliks-Bergse regentengeslacht, die tot dan altijd over de stad regeerde, uitstierf. In 1614 stopte dit. De jaren daarna groeide de stad redelijk hard, het groeide uit tot een van de grotere steden in de omgeving. De vorsten die in deze tijd over de stad regeerde legden kastelen aan, verzamelden kunst, er gebeurde van alles. In 1757 namen de Fransen tijdens de zevenjarige oorlog de stad in. Ze werden verdreven, maar stonden korte tijd later weer aan de poorten. Pas 44 jaar later werd de stad aan deelstaat Beieren gegeven. De stad groeide vervolgens verder. De industrie trok aan, waardoor de stad vooral in de twee wereldoorlogen een echte (oorlogs)industriestad was. Daarom was de stad tijdens de Wereldoorlogen een gewild doelwit van bombardementen. In de eerste wereldoorlog bezetten Franse en Belgische troepen de stad, op 17 april 1945 waren het de Amerikanen die de stad bijna geweldloos innamen.

In 1946 werd Düsseldorf tot hoofdstad van Noordrijn-Westfalen benoemd. Echter zoals de stad er op dat moment uitzag, kon het nooit als hoofdstad dienen. Daarom werd er in een vlot tempo begonnen aan het herstel van de stad. Al snel begon de economie aan te trekken en binnen no time was Düsseldorf de meest welvarende stad van Duitsland.

De huidige stad bestaat uit vijf districten, waarvan Kaiserwerth er sinds 1929 er één van is. Toch bestaat er tussen Keulen en Düsseldorf nog steeds een bepaalde rivaliteit. Je kunt deze humoristische rivaliteit ervaren tijdens diverse evenementen en sporten.

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DUSSELDORF

De welvarendste stad, is niet de grootste stad. Het centrum  van Düsseldorf is maar relatief klein. Alle bezienswaardigheden en musea liggen dan ook op loopafstand van elkaar. Dat heeft zo zijn voordelen, want je  bent op deze manier minder reistijd kwijt en kunt zo op één dag veel meer zien.

De meest bekende bezienswaardigheid is de Rheinturm, waar je vanaf 234 meter hoogte een geweldig uitzicht hebt over de stad. Aan de buitenkant van deze toren is door middel van gele en rode lichtjes een digitale klok gebouwd, die zo enorm groot is, dat de tijd altijd zichtbaar is.

Het Carlsplatz is één van de vele pleinen die Düsseldorf rijk is. Je kunt hier uitgezonderd de zondag, iedere dag de oudste markt van de stad bezoeken. Naast de vele toeristen die deze markt trekt, wordt hij ook nog steeds door de lokale bevolking bezocht.

Zeker de moeite waard is het Düsseldorfer Marionetten Theater. Hier wordt met hulp van de schitterendste marionettenpoppen bekende sprookjes, fabels en klassieke stukken ter tonele gebracht.

Houd je van paardensport bezoek dan de Galopprennbahn Grafenberg, dat stamt uit 1844. Deze machtige renbaan met zijn vele hoogteverschillen is omgeven door een prachtig bos. Je kunt hier heerlijk ontspannend kijken naar diverse wedstrijden. Maar je kunt een rondleiding krijgen over het terrein en als je wilt zelf een gokje wagen.

Iets heel anders is het EKÕ Haus. Hier wordt je van alles bij gebracht over de Japanse cultuur. Jaarlijks worden hier allerlei Japanse evenementen georganiseerd, zoals het Buddha-Festival. Het gebouw met zijn prachtige tuinen stralen een zee van rust uit en je kunt hier dan ook heerlijk tot rust komen.

Ook de Andreaskirche is een bezienswaardigheid. Deze kerk is in 1622 in Barok stijl gebouwd. Het staat bekend om zijn gewelfde plafonds en zijn mooie architectuur. Wil je alles over deze kerk te weten komen, neem dan deel aan de 1 uur durende rondleiding, die iedere woensdag georganiseerd wordt.

Er is nog veel meer te zien in Düsseldorf zoals het KIT museum, de Oberkasseler Brücke, de Hofgarten en Kaiserpfalz Kaiserswerth.